Pages Menu
Categories Menu

Εταιρεία Αρχιπέλαγος

archipelago

Εταιρεία Αρχιπέλαγος

Η Αστική μη Κερδοσκοπική, Πολιτιστική ’’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’  δημιουργήθηκε το 1997 για να συνεισφέρει δημιουργικά στη διαφύλαξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αιγαίου, ενός χώρου με ιδιαίτερη σημασία για το Νεοελληνικό Πολιτισμό.
Πρωτοβουλία μιας ομάδας ανθρώπων με εμπειρία στο χώρο του Πολιτισμού στα Πολιτιστικά πράγματα, συμβάλει αδιάλειπτα στην ανάδειξη και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης, της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας, των γραμμάτων και των τεχνών των νησιών του Ελληνικού Αρχιπελάγους και στην ποιοτική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξή τους.
Η ‘Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ έχει στο ενεργητικό της σημαντικό και ποικίλο έργο: Μελέτες και έργα Προστασίας και Αποκατάστασης Μνημείων και ενός Αξιόλογου Οικιστικού συνόλου, δημιουργία, οργάνωση και λειτουργία Μουσειακών και Εκθεσιακών χώρων, καθώς και σειρά παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση της Αναβάθμισης του Δημόσιου χώρου, της Διατήρησης της συλλογικής Ιστορικής Μνήμης, της Εκπαίδευσης, της Ψυχαγωγίας, της ουσιαστικής Πολιτιστικής εμπειρίας. Δύο είναι τα πιο σημαντικά της έργα:

Εξίσου αξιόλογες είναι οι παρεμβάσεις της όπως, στην δημιουργία του Μουσείου  Σαπωνοποιίας στο Πλωμάρι σε κτήριο παλαιού Σαπωνοποιείου του 1890,  οι αναστηλώσεις  Ι. Ναών – Μνημείων σε Λήμνο, Λέσβο, Κρήτη κ.α., οι εκδόσεις  με αντικείμενο  την Αρχιτεκτονική, την Ιστορία και τις ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχές του Αιγαίου.
Οργάνωσε εκθέσεις και συνέδρια για την Ιστορία, την Αρχιτεκτονική, την λαϊκή τέχνη και παράδοση, το θέατρο στο Αιγαίο, φιλοτέχνησε προτομές μεγάλων Ελλήνων με στόχο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Εκπόνησε μελέτες και υλοποίησε έργο για την προστασία διατηρητέων μνημείων και αρχιτεκτονικών συνόλων, προχώρησε στην παραγωγή ντοκιμαντέρ με ιστορικά και πολιτιστικά θέματα, όπως για την «Ιστορία του Σαπουνιού», την διάσωση της ταινίας – φιλμ της περιόδου 1925-1927 με τίτλο «Η δική μου Μυτιλήνη».
Πρόεδρος της Εταιρείας, από την ίδρυσή της, έως το θάνατο του, 1997-2017, υπήρξε ο διακεκριμένος Σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος, και Αντιπρόεδρος ο Ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος που παραμένει έως και σήμερα.
Ιδρυτικά της μέλη υπήρξαν σημαντικοί άνθρωποι όπως: o Σκηνοθέτης Ζυλ Ντασσέν, η Εργάτης του Λαϊκού Πολιτισμού Αργίνη Γούτου, ο Ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, ο Αρχιτέκτονας και Πολιτικός Νίκος Σηφουνάκης, η Ιστορικός Ευρυδίκη Σηφναίου, ο Σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, , ο Νομικός και τ. Γεν. Διευθυντής του ΥΠ.ΠΟ. Γιώργος Λιόντος, οι Σκηνοθέτες Λουκία Ρικάκη, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, ο Οικονομολόγος Λουκάς Σπανός, καθώς και οι Ιατροί Αθανάσιος Πετρίδης, Γιάννης Σηφουνάκης, Κατερίνα Περλεπέ, οι Αρχιτέκτονες Μιχάλης  Τυλιανάκης, Νίκος Νικολαΐδης, οι Λέσβιοι Γεώργιος Ισηγόνης, Νέλλυ Κάσδαγλη,  Στρατής Πόθας, καθώς επίσης και οι Καθηγητές Πανεπιστημίου: Νίκος Μάργαρης Οικολογίας και Οικοσυστημάτων, Νίκος Σταμπολίδης Αρχαιολογίας, Νίκος Ζούρος Γεωγραφίας.
Η Πολιτιστική ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ εξακολουθεί να εργάζεται για την ανάδειξη και προστασία του Φυσικού και Ιστορικά Δομημένου Περιβάλλοντος των Νησιών του Αιγαίου, με την οικιοθελή προσφορά των Επιστημόνων Στελεχών της, όπου της ζητηθεί και όπου δύναται να ανταποκριθεί.

Μετά την αποδημία του Νίκου Κούνδουρου (2017),  το Νέο Εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Φορέα απαρτίζουν οι παρακάτω:

Πρόεδρος: Νίκος Σηφουνάκης

Αντιπρόεδρος:  Λευτέρης Παπαδόπουλος

Γραμματέας:  Θανάσης Πετρίδης

Ταμίας: Γιώργος Λιόντος

Μέλος: Μάγια Τσόκλη

Αναπληρωματικά μέλη: Γεώργιος Ισηγόνης, Στρατής Πόθας

2013: Ν. Κούνδουρος- Λ. Παπαδόπουλος:  Πρόεδρος και  Αντιπρόεδρος          της Πολιτιστικής ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’, στην παρουσίαση          του Οδηγού του Μουσείου- Ελαιοτριβείου Βρανά

2013: Ν. Κούνδουρος- Λ. Παπαδόπουλος Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος
           της Πολιτιστικής ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’, στην παρουσίαση του Οδηγού του Μουσείου- Ελαιοτριβείου Βρανά