Pages Menu
Categories Menu
Η εσωτερική αυλή

Η εσωτερική αυλή

Καθώς τα βασικά κτίσματα του συγκροτήματος διατάσσονται σε ένα ακανόνιστο Π, διαμορφώνεται μια μικρή εσωτερική αυλή, όπου δεσπόζει η στρογγυλή, περίτεχνη καμινάδα, ύψους 23 μέτρων. Η αξιοσημείωτη συμμετρία των όγκων των περιμετρικών κτισμάτων, το επιβλητικό φουγάρο, ο καθρέφτης της στέρνας, το πηγάδι, το ηλιακό ρολόι και τα δέντρα στήνουν ένα φιλόξενο σκηνικό, και συνάμα ένα ιδιότυπο εικαστικό πείραμα διαλόγου ανάμεσα στον χρόνο, το φως, τη σκιά και την αντανάκλαση.

Απέναντι από την καμινάδα βρίσκεται η χαβούζα, μια ανοιχτή στέρνα διαστάσεων 9,40 μ. x 5,30 μ., που υδρευόταν από πηγές του βουνού και κάλυπτε τις ανάγκες του ελαιοτριβείου σε νερό. Στα δυτικά της, ένα ηλιακό ρολόι μετράει τον χρόνο με τον παλιό τρόπο, και πίσω της ένα πηγάδι κατεβαίνει 14 μέτρα μες στη γη.

Δίπλα στη μεγάλη στέρνα, υπήρχε βρύση με ζεστό νερό, που έβγαινε από το εργοστάσιο. Εδώ έρχονταν οι γυναίκες από τα σπίτια της γειτονιάς για να προμηθευτούν ζεστό νερό για το πλύσιμο των ρούχων. Εδώ γινόταν τους καλοκαιρινούς μήνες και το ψήσιμο του σαπουνιού, από ντόπιο σαπωνοποιό.

Στην αυλή εκτίθενται σήμερα μια σειρά από μυλόπετρες διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων, που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς στο ελαιοτριβείο. Σε μια από αυτές αναγράφεται η ημερομηνία 1886. Οι μαύρες μυλόπετρες προέρχονται από το νησί Σαρμουσάκ της Μικράς Ασίας, οι υπόλοιπες από την περιοχή των Μυστεγνών. Ο Βρανάς Νικολάου, ο ιδρυτής του εργοστασίου, είχε παραγγείλει στον λιθοξόο Ανδρέα Κυπαρίσση να βγάλει τις μυλόπετρες από ένα νταμάρι στα Μυστεγνά και να τις παραδώσει στο Πέραμα. Στην αυλή εκτίθεται επίσης ένας ληνός, ο οποίος έχει βρεθεί στην περιοχή της Γέρας και είναι ο μοναδικός διπλός που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στη Λέσβο. Οι ληνοί χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για τη συμπίεση του ελαιοκάρπου.

 

Post a Reply